Inca o data despre bibliotecar ca vector de imagine

29/07/2010 at 9:22 5 comentarii

Imaginea unei profesii, institutii sau persone nu este opera unei zile sau manifestari, pentru care ai muncit, investind  tot ce ai mai bun si apoi lasi faima acesteia sa munceasca pentru tine. Imaginea se creaza in timp, prin strategii bine gandite, urmate pas cu pas, munca sistematica,  folosind timp, rabdare, pasiune, competente, abilitati si dorinta de a face lucrurile cat mai bine si folositoare celora in slujba carora suntem pusi si din banii carora suntem platiti.

Refrenul cu salariile mici este vechi si dupa parerea mea total amoral pentru ca daca nu-ti convine salariul, cauti un loc de lucru mai bine platit si nu folosesti motivul, ca justificare pentru a nu-ti onora obligatiile. Daca tot una vii la serviciu si stai in birou opt ore atunci trebuie sa faci ceva. Bibliotecile care nu-si schimba cu anii nici amenajarile interioare, nici amplasarea spatiilor, nici vitrinele, nici… ca sa nu mai vorbim de actualizarea resurselor info-documentare, diversificarea serviciilor, etc pe cine mai pot interesa? Si in asemenea conditii, un primar pus in fata alegerii unor prioritati nu-si va pune si niste intrebari? Nu trebuie sa  mizam la nesfarsit pe faptul ca nu vor indrazni sa inchida o biblioteca pentru a nu-si pune toata comunitatea bibliotecara pe cap. Trebuie sa demonstram, ca biblioteca este indispensabila comunitatii, ca poate fi utila tuturor contribuabililor care o intretin.

Ca in societate s-a inradacinat imaginea bibliotecarului, care  “nu face nimic si doar citeste carti” inca mai poate fi de inteles, explicatii sunt multe, dar ca asa cred si unii  bibliotecari, ca pot veni la serviciu si astepta sa treaca mai repede cele opt ore tabelate, fara a face prea multe, sau, acum de ordin mai recent,  navigand in Internet prin diverse retele de socializare, este mult mai tragic. Aici chiar nu  se contureaza posibilitatea ruperii acestui cerc vicios, desi toti constientizam faptul, ca demult este timpul ruperii cercului si inceperii unei ascensiuni pe spirala.

Bibliotecarii, activi in sistem  cu aproape doua decenii in urma, isi amintesc socul provocat de decizia guvernului Sangheli de a comasa bibliotecile publice cu cele scolare. Nu toti, insa, cunosc si faptul, ca acea decizie a fost luata in urma unei vizite a fostului prim ministru intr-o biblioteca unde la intrebarea “ce face?” bibliotecara a raspuns cu “astept sa treaca ziua de munca si sa ma duc acasa”. Atunci comunitatea bibliotecara a putut demonstra, ca bibliotecile de diferite tipuri isi au rostul lor, ca biblioteca publica este garant al protectiei sociale in cultura, etc, etc,  folosind ca argument suprem faptul, ca intretinerea institutiilor de cultura costa mult, iar incultura costa si mai mult. Se pare ca lumea bibliotecara n-a tras prea multe invataminte dupa acel cutremur teribil pentru breasla.

Imaginea bibliotecarului de “mare cititor” care sta la un loc caldut si nu se speteste muncind  a fost motivul pentru care in biblioteci si-au gasit refugiu multe “nonvalori piloase” (fraza nu-mi apartine, dar reda perfect o anumita stare de lucruri), care adancesc si mai mult ruptura dintre bibliotecar si utilizator. Sigur, ca acest aspect ar putea fi discutat in contradictoriu, pentru ca este una, daca aceste “pile” sunt folosite pentru a spori capitalul de imagine pozitiva, daca niste relatii sunt folosite (si trebuie folosite!)pentru binele institutiei si este cu totul altceva, daca relatiile sunt folosite pentru a figura pe o lista de plata. Bibliotecile din spatial rural cunosc suficiente cazuri de acest gen.

Fosta prima doamna a SUA, Lora Bush  este bibliotecara de formatiune profesionala si atunci cand a fost cazul, a folosit toate parghiile posibile pentru a scoate bibliotecile mai in fata. Probabil ea a formulat gandul, ca  “locul de lider mondial in dezvoltarea economica pe care-l joaca SUA se datoreaza, in mare parte si existentei a 122 mii de biblioteci, bine organizate si dotate cu cele mai moderne echipamente de informare si comunicare”, care rostit din gura unui presedinte de tara a fost perceput drept  lauda suprema adusa unor institutii de importanta strategica pentru un stat.

Cand va sosi timpul adevaratelor valori, va fi foarte clar, ca in biblioteca de azi nu mai ai ce face, macar o zi, daca nu muncesti permanent. Invatarea pe tot parcursul vietii este unica sansa a bibliotecarului modern.

Toate studiile efectuate in lume demonstreaza faptul, ca utilizatorii reclama bibliotecii personal inteligent, instruit, calificat, cu abilitatile necesare pentru a face fata TIC, multilateral dezvoltat, prietenos, deschis cominicarii, gata de ajutor etc. Am uitat de pasiune, de creativitate, de spontaneitate? In munca noastra acestea conteaza enorm!

Multitudinea resurselor de informare si comunicare  dezorienteaza si chiar streseaza, daca nu esti sufficient de pregatit pentru a le face fata. Sondajele demonstreaza ca munca bibliotecarului modern se numara printre cele mai stresante munci, de rand cu cea a pompierilori si conducatorilor  auto. Stresul de la tehnologii, probabil,  ni se trage, mai bine zis de la necunoasterea lor. Modernizarea acestora nu va cunoaste sfarsit. Iar aceasta inseamna, ca bibliotecarii vor fi intr-o continua goana pentru a invata, asimila,  instrui, implementa etc. Suntem pregatiti?

Vera Osoianu

Entry filed under: bibliotecari, formare profesionala continua.

Codex WordPress Motor de cautare pentru bibliotecari

5 comentarii Add your own

  • 1. Maia Balan  |  29/07/2010 la 10:13

    Cu acest articol aţi spus deja totul ce putea fi spus. Noi nu avem ce să mai adăugăm. Doar să facem concluzii …

    Răspunde
  • 2. antonia  |  29/07/2010 la 12:56

    Mi se pare foarte bun articolul! Sună ca un Treziţi-vă bibliotecari! Într-adevăr, este momentul să ne punem întrebări serioase asupra destinului bibliotecilor şi bibliotecarilor. Distanţa între ce ar trebui să fie bibliotecile şi bibliotecarii şi ceea ce sunt în realitate, din păcate în majoritatea cazurilor, este enormă. Este bine scoasă în evidenţă în articol. Vremurile sunt în schimbare. Dacă bibliotecile şi bibliotecarii nu vor reuşi să ţină pasul, nu se vor reinventa, depăşindu-şi criza de identitate viitorul lor arată destul de sumbru. Un lucru nu funcţionează la nesfârşit în virtutea inerţiei.
    Iar schimbările trebuie să atingă toate laturile activităţii.

    Deşi nu este singura explicaţie a situaţiei actuale, modul de recrutare a personalului are ponderea lui mare în această ecuaţie. Măcar dumneavoastră aţi avut învăţământ biblioteconomic continuu, din câte ştiu. În România acesta a fost întrerupt timp de aproape 30 de ani, cu consecinţe foarte grave. Am găsit puncte comune în privinţa recrutării personalului. Mai multe detalii pot fi văzute în articolul Cine poate fi bibliotecar în România? publicat pe ProLibro http://prolibro.wordpress.com/2010/07/17/cine-poate-fi-bibliotecar-in-romania/

    Răspunde
    • 3. cdbclub  |  29/07/2010 la 14:32

      Antonia, multumesc mult pentru linck. Imi scapase articolul. Mare tristete si prin alte parti! Mai devreme sau mai tarziu schimbarea va trebui sa se produca si pe la noi. Dar sa nu asteptam o schimbare colectiva. Trebuie sa incepem prin a ne schimba fiecare in parte. Nu exista alternativa. S-ar putea insa sa fie prea tarziu pentru unii, care mai cred ca in virtutea inertiei o pot intinde asa la nesfarsit. V.O.

      Răspunde
  • 4. space-nation.org  |  13/01/2013 la 17:12

    I simply couldn’t go away your web site prior to suggesting that

    I really enjoyed the usual info an individual

    supply in your visitors? Is gonna be again often in order to inspect new posts

    Răspunde
  • 5. Katrina  |  09/01/2014 la 15:28

    Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is so cool.

    I

    am impressed by the details that you’ve on this site.
    It reveals how nicely you

    perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles.

    You, my friend, ROCK! I found just the information I
    already searched everywhere

    and just could not come across. What a perfect web site.

    Răspunde

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 154.257 hits

Calendar

iulie 2010
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

View