Imaginea bibliotecarului in societate

27/07/2010 at 10:01 6 comentarii

Am citit cu interes articolul domnului Dan Negru  Bibliotecar de-as fi…  publicat pe blogul personal: http://www.dannegru.com/?p=1689 si toate cele 26 de comentarii care l-au urmat. Il cred, cand afirma ca  n-a avut intenta sa jigneasca  breasla. Se intuieste mai mult o nostalgie dupa niste timpuri frumoase si lecturile copilariei si adolescentei, care nu pot fi uitate, chiar daca au fost incorsetate in niste limite de timp,  impuse de regulile unei biblioteci. N-ati recunoscut? ”…bibliotecara din colt…care mereu ne atentiona cand sa aducem cartile inapoi” este portretul bibliotecarei format de literatura artistica din intreaga lume,  unde bibliotecar(ul)a apare ca  o persoana sobra, suparata, grija suprema a (caruia)careia este linistea din jur.

Imaginea bibliotecarului, care sta in biblioteca si citeste carti,  este profound inradacinata in societate si nu numai la noi. Problema cu cititul are o explicatie  plauzibila pentru bibliotcari, dar total neinteleasa de purtatorii altor profesii, care nu suporta sa vada pe cineva citind in timp ce ei “se spetesc muncind”. Bibliotecarul a avut dintotdeauna functia de a recomanda cartile cele mai bune de lectura carora sa se bucure cu adevarat cei care apeleaza la serviciile bibliotecii, iar pentru a recomanda trebuie sa stii ce recomanzi, deci trebuie sa citesti singur, ca sa stii ce recomanzi altora.

 In toata lumea se considera ca profesia de bibliotecar este o profesie, care nu figureaza printre primele alegeri atunci cand  pornesti in cautarea unei cariere. Americanii considera profesia de bibliotecar a doua alegere si o imbratiseaza la maturitate, cand se sufoca in chingile altei profesii si cauta o deschidere spre alte orizonturi. Nu inzadar, la facultatile de Biblioteconomie si stiinta informarii din SUA se inscriu multe personae trecute de 45 de ani.

Probabil de la imagine ni se trage si remunerarea, care este la cote valorice nepernise pentru o munca de  intelectual. Iar bibliotecarii se conidera a fi printre ultimii profesionisti de formatiune enciclopedica, care trebuie sa cunoasca cate putin din orice pentru a face fata utilizatorilor cu necesitati atat de diferite. In facultate noi asa si am invatat, pe langa specialitatea propriu zisa, am invatat si istorie, literatura, limbi straine, filozofie, psihologie, fizica, matematica etc.

Este greu de spus, daca imaginea, mai mult negativa decat pozitiva, a bibliotecarului in cominitate s-a format din vina bibliotecarului sau in profesie exista ceva ce vad cei din jur si doar noi bibliotecarii nu putem intelege.

 In lucrarea “Imaginea bibliotecii publice in comunitate”, care insereaza comunicarile prezentate la Seminarul National 2008, care a avut loc la 4 noiembrie 2008 cu generucul “Promovarea imaginii bibliotecii publice in comunitate”, autorii: Alexe Rau, Lidia Kulikovski, Lilia Tcaci, V.Antonov si subsemnata reliefeaza  diverse aspecte, privind natura imaginii, imaginea actuala a  bibliotecii in comunitate, problemele constituite in timp si cele actuale, posbilitatile de imbunatatire a imaginii, sansele oferite de tehnologiile de informare si comunicare etc.(Lucrarea poate fi consultata on line la: http://www.slideshare.net/clubbib/documente).

Deci, bibliotecarii din intreaga lume constientizeaza faptul, ca avem de rezolvat o problema foarte grava pentru viitorul profesiei – imaginea in comunitate.

Tennologiile de informare si comunicare si modernizarea spectaculoasa a lor sunt un imbold pentru schimbarea mentalitatii bibliotecarilor si imbunatatirea imaginii. Am scris si cu alte ocazii, ca modernizarea spectaculoasa a tehnologiilor de informare si comunicare, aparitia unor noi instrumente va fi cosmarul permanent al bibliotecarului modern. Timpul cand dupa facultate veneai in biblioteca si puteai lucra linistit, fara prea mari griji au apus. Inca in anul 2005 peste 200 salariati ai Bibliotecii Congresului au trebuit sa beneficieze de pensionarea timpurie pe motiv ca nu mai faceau fata noilor tehnologii implementate de biblioteca. Acum nimeni nu se mai poate ascunde dupa o diploma obtinuta cu ani in urma. Si nu conteaza cat stii acum, conteaza cat esti dispus sa inveti. Pentru ca aceasta va trebui sa faca bibliotecarul modern – sa invete pe tot parcursul vietii, sa fie cu un pas inaintea utilizatorului, care este tot mai destept, s-a nascut cu maus-ul in mana si nu-si mai vede rostul in afara tehnologiilor. Computerul nu mai este o oportunitate, este un imperativ. A nu cunoaste azi acest instrument e ca si cum ai fi analfabet.

Atunci, cand  prin postarea din 10.06.2010 initiam dezbaterea virtuala „Bibliotecarul intr-o Lume 2.0”, care se va finaliza cu o sedinta virtuala a Clubului biblioteconomistilor in ziua de 1 septembrie, zi cand, in Republica Moldova, incep studiile, inclusiv cele universitare, aceasta incercam sa facem, sa discutam despre cum trebuie sa fie bibliotecarul  modern, bibliotecarul 2.0 pentru a face fata provocarilor Societatii Cunoasterii, pentru a rezista concurentei in infosfera, pentru a imbunatati imaginea in societate si in final pentru a ne mentine in esichierul profesiilor.

Este foarte important ca in aceasta dezbatere, prin postarile de pe blog: http://bnrm.wordpress.com/ s-a inclus Clubul Tinerilor Bibliotecari, BNRM, care are cea mai directa contributie in procesul de creare a unei noi imagini a profesiei de bibliotecar. Ei, bibliotecarii nascuti in era digitala au sarcina, in numele profesiei, sa schimbe o imagine eronata despre bibliotecar, sa creeze o noua imagine si sa repuna profesia, vechimea careia se numara cu mileniile,  pe pedestalul, care-i revine pe drept.

Vera Osoianu

Entry filed under: bibliotecari, bibliotecarul 2.0, blog, carti, lectura.

11 cai de a mari viteza WordPress Codex WordPress

6 comentarii Add your own

  • 1. Maia Balan  |  27/07/2010 la 19:41

    Ştiţi ce spun colegii mei de la Sângerei ? Că ei nu sunt la şcoală să mai înveţe ! Nici nu observă că trăim într-o altă societate, iar ei ne strică tuturor imaginea.
    Mă adresez comisiilor de atestare, cum pot aşa oameni să deţină grade profesionale, şi încă unii au grad superior. Sunt ei la nivelul celor mai notorii personalităţi din domeniul nostru ? Sau le dăm aşa de pomană, ca să aibă un adaos la salariu ?
    Eu înţeleg, că şi din cauza salariului foarte mic bibliotecarii nu sunt dispuşi să se dezvolte, dar vedeţi, că în gimnazii şi licee nu lucrează chiar orişicare.
    Îmi cer scuze anticipat pentru duritatea mesajului !

    Răspunde
  • 2. Larisa Gologan  |  28/07/2010 la 15:39

    Dragă Maia,
    Sincer îmi pare rău de cele auzite. Dar nu este nici o noutate în ceea, ce aţi remarcat ori poate semnalat. Şi îmi dau seama despre ce şi chiar despre cine este vorba. Poate chiar ar fi cazul să le spunem lucrurilor pe nume. Cunosc bine situaţia. Mai avem de astea în ţară… cu părere de rău. Îmi plac oamenii de la Sângerei, cunosc foarte mulţi buni specialişti atât bibliotecari cât şi mulţi alţi adevăraţi profesionişti din domeniul culturii. Anume de aceea poate regret, că, având, o bibliotecă bună, cu spaţii amenajate, cu un personal instruit (şi destul la număr pentru a se implica în instrurea colegilor din raion şi poate a găsi timp dar mai degrabă dorinţă să vă dea cel puţin un sfat în activitatea profesională) precum şi o experienţă deja acumulată în orăşelul Sângerei din motivul unor ambiţii (nu aşi vrea să cred că din prostie ori răutate) s-a ajuns la situaţia, când a fost luată decizia creării unei biblioteci publice în localitatea Sângerei cu statut de bibliotecă raională practic pe loc gol. Cred că lucrurile vor reveni în albia lor. Noi, cei de la Chişinău, suntem dispuşi să-i ajutăm pe cei de la Biblioteca Publică Raională Sângerei, în măsura posibilităţilor, desigur. Sunt sigură că veţi avea foarte curând la cine vă adresa în cadrul unităţii administrativ-teritorale Sângerei pentru a fi auziţi. Sângereii vor avea în sfârşit o Bibliotecă Publică Raională, care va tebui să muncească mult ca să obţină şi să menţină o imagine bună atât în viziunea utilizatorilor cât şi în viziunea Domniilor Voastre, bibliotecarilor de la sate, foarte mulţi dintre care munciţi cu multă perseverenţă şi dăruire de sine pentru a fi de real folos comunităţilor în care activaţi.
    Vă cunosc şi activitatea dră ca specialist graţie faptului că şi aceasta intră în obligaţiunile mele de serviciu. Dar fac acest lucru şi din simpla plăcere, de fiecare dată bucurându-mă de succesele atinse de colegii mei din ţară. Doar fiecare reuşită şi succes la rândul lor şi constituie imaginea unei biblioteci în parte iar până la urmă şi imaginea bibliotecii şi a bibliotecarului la modul general. Ca secretar al Comisiei Republicane de Atestare a cadrelor bibliotecare, făcând totalizările la nivel de ţară m-am întristat, că deţineţi doar gradul doi de calificare, pe care l-aţi confirmat. Lucrul ăsta l-am observat o lună în urmă, când am primit procesele verbale ale comisiilor de atestare din teritoriu şi nu azi odată cu citirea comentariului dră. Ştiu că abia anul trecut aţi încheiat studiile superioare în domeniu, dar aveţi deja şi o experienţă de lucru mai mare de 5 ani şi realizări profesionale frumoase. Aţi fi putut înainta cererea pentru a obţine gradul I de calificare…Poate eu nu cunosc ceva…
    Aveţi dreptate, trebuie să semnalăm cazuri de acest gen, dacă ele sunt, îndeosebi, când în centrul acestora sunt bibliotecari cărora le sunt atribuite grade de calificare înalte. Şi nu aveţi pentru ce vă cere iertare de duritate. De noi toţi, şi de fiecare în parte depinde cum vom fi trataţi în societate. Dacă e să luăm în considerare faptul, că doar în anul recent din cei 1147 de bibliotecari din ţară, care au susţinut atestarea pentru confirmarea/conferirea gradului de calificare 122 (10,6%) deţin acum gradul superior. Nu cunosc rezultatele atestării în cei trei ani precedenţi, dar cred, că completările nu sunt în stare să schimbe esenţial tabloul. Aşa cum anul 2010 a fost unul complicat pentru Comisia Republicană de Atestare dar cred că şi pentru comisiile locale, luând în considerare numărul mare de solicitanţi doritori de a confirma or primi un grad de calificare. Dacă este să luăm ponderea specialiştilor cărora le este atribuit gradul de calificare superior prin confirmare ori conferire, din numărul total de bibliotecari, care astăzi activează în bibliotecile de toate tipurile din Moldova ( 4661) obţinem 2, 6 %. Este mult or puţin… nu ştiu. Una ştiu doar, că printre bibliotecarii cu grad superior sunt personalităţi cu adevărat notorii din domeniul nostru ca Alexe Rău, Claudia Balaban, Lidia Kulikovski şi alţii, care astăzi sunt cunoscuţi departe de hotarele Moldovei. Ceilalţi deţinători a categoriei respective ar trebui să se orienteze spre ei… doar fac parte din aceeaşi echipă.
    Informaţia va ajunge şi la membrii Comisiei Republicane de Atestare, dar probabil că deja a şi ajuns odată cu postarea comentariului. Timpul le va aşeza pe toate… În acest context ori nu dar vreau să zic, că în urma atestării din anul 2010 avem şi 10 cazuri de retrogradare a bibliotecarilor…
    Un material mai amplu cu privire la rezultatele atestării din 2010 va fi adus la cunoştinţa comunităţii bibliotecare dar şi va fi pus în discuţie la mai multe întruniri profesionale cu participarea factorilor de decizie.
    Larisa GOLOGAN

    Răspunde
  • 3. Maia Balan  |  28/07/2010 la 16:09

    Acuma eu deţin gr. I de calificare. În privinţa Bibliotecii raionale de la Sângerei, ei singuri nu cunosc prea multe, cum să-i mai înveţe pe alţii? Eu am încercat să le împart cunoştinţele pe care le am, dar m-au alungat de la seminar ( care tot era organizat de mine ) HAZ DE NECAZ.
    Cred că e mai bine să schimbăm „sângele”, adică să atragem studenţii la facultate, inclusiv din Sângerei.
    Dar pe cei apatici =)) nu-i mai face să mişte nici o bombă care ar exploda alături.

    Răspunde
  • 4. bvbiblioteca  |  02/08/2010 la 14:14

    Totuşi ajungem la concluzia, că bibliotecarul e principalul element în bibliotecă. Poate instituim un an al promovării imaginii bibliotecarului? Sau un an ar fi cam puţin ?
    Sunt multe elemente de PR pe care ar trebuie să le învăţăm şi să le aplicăm pentru a ne promova în societate. Mie niciodată nu mi-a plăcut poziţia societăţii în privinţa „vedetelor”. Ajung ele stele nişte persoane care de fapt nu mişcă umanitatea înainte în progresul ei necontenit… şi nici de mare intelect nu se pot lăuda. A cui e vina ? Tot a celor mai deştepţi şi mai modeşti care muncesc din greu dar nu ştiu să se laude cu ceia ce realizează.

    Răspunde
    • 5. cdbclub  |  02/08/2010 la 15:38

      Bibliotecarul est singurul care isi poate face o imagine pozitiva in comunitate, prin tot ce face: servicii care sa crespunda necesitatilor populatiei tinta, atitudine fata de utilizatori, relatii cu organele de decizie, nivel de studii, competente, abilitati, nivel de cultura generala, dorinta de a invata lurcuri noi, comportament etc, etc. Anul promovarii imaginii bibliotcii in comunitate presupunea si promovarea imaginii bibliotecarului, pentru ca indiferent care dintre acestea va sta pe prim plan la mijloc poate sta doar semnul egalitatii. Faptul ca la etapa finala a concursului s-au incumetatt sa participe atat de putine bibliteci vorbeste despre faptul ca iimportanta imaginii inca nu este constientizata de toti bibliotecarii. V.O.

      Răspunde
  • 6. vera suciu  |  22/12/2013 la 15:47

    Da, cred că imaginea bibliotecii este creată de bibliotecarul care permanent învaţă, şi permanent este în căutarea noului.Este imposibil să rezişti altfel în aceste timpuri fără autoinstruire, iar imaginea proprie contează mult mai mult în faţa copiilor şi a profesorilor, a cititorilor în general, decît respinerea gradului la care ai sperat(spun asta din proprie experienţă).

    Răspunde

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 154.257 hits

Calendar

iulie 2010
L M M J V S D
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031  

View