Bibliotecile publice şi accesul la informaţie în Republica Moldova: sondaj naţional

06/07/2011 at 10:58 Lasă un comentariu

La iniţiativa şi cu susţinerea Fundaţiei Bill şi Melinda Gates, IREX (Washington) http://www.irex.org  va efectua un sondaj naţional care are  scopul „de a determina nivelul de acces la informaţie, de percepţie a bibliotecilor publice, de informare şi cunoaştere a computerului de către populaţia Republicii Moldova”. Rezultatele anchetării vor demonstra dacă popularitatea bibliotecilor, metodele de căutare a informaţiei, percepţia bibliotecilor de către respondenţi şi nivelul de participare publică la activităţile, evenimentele şi proiectele bibliotecilor se schimbă cu timpul”.

Cererea pentru Oferte cu privire la efectuarea sondajului naţional difuzată de IREX prevede selectarea (în urma unui tender) a  agenţiei care va efectua sondajul  până la 8 iulie. Desfăşurarea anchetării este preconizată pentru perioada 8-26 august, iar prezentarea raportului  pentru 2 septembrie 2011.

Caietul de sarcini prevede  un eşantion de respondenţi de aproximativ 1000 de persoane selectate după criterii statistice şi 400 de utilizatori ai bibliotecilor publice. Respondenţii vor fi sortaţi după criterii de sex, vârstă şi distribuire regională a populaţiei din Moldova.

Starea bibliotecilor publice din Moldova este bine cunoscută, a fost oglindită în diverse materiale publicate în ţară, dar şi în diverse rapoarte cum ar fi Citizen Peport Card Republic of Moldova: A Survey Conducted with the Support of the World Bank, Swedish International Development Cooperation Agencz, and UNDPMoldova,July,2011 http://www.ipp.md/public/files/publication/Raport_CRC_2010-06-23_Detaliat_Eng.pdf;

Republic of Moldova:Public access to information and ICTs Phase II Report, University of Washington, Ausust 15, 2008

http://faculty.washington.edu/rgomez/projects/landscape/country-reports/Moldova/Report_Moldova.pdf.

Însă, un sondaj naţional de asemenea proporţii este întotdeauna binevenit. Pentru profesioniştii domeniului, pentru utilizatori, dar şi pentru decidenţi rezultatele acestui sondaj vor putea servi ca puncte de reper pentru activităţile viitoare, pentru procesul de planificare şi în special pentru planificarea strategică.

Multe din întrebările din chestionar (24 la număr) sunt apropiate după conţinut de întrebările care au figurat în sondajul internaţional efectuat de OCLC în anul 2005 „Percepţia bibliotecii şi a resurselor informaţionale”. Studiul a fost efectuat on line şi a antrenat respondenţi din şase ţări: SUA, Canada, Australia, Singapore, Regatul Unit, al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, India. Cei 3348 de respondenţi, între 14 şi  65 de ani, au răspuns la 83 de întrebări, reliefând care este rolul bibliotecilor şi al bibliotecarilor în infosferă, cum sunt percepute bibliotecile de către beneficiari, în ce măsură mai contează bibliotecile pentru comunitate, cum sunt apreciate, va creşte ori va descreşte în viitor interesul pentru biblioteci. Constatările acestui sondaj sunt cunoscute profesioniştilor domeniului, au fost citate frecvent în presa de specialitate de la noi. Magazinul bibliologic, nr.3-4, 2007 a publicat o sinteză a acestui studiu „Bibliotecile şi resursele informaţionale în percepţia beneficiarilor”.

Rezultatele  sondajului naţional, care urmează a fi realizat, vor permite o mai bună cunoaştere a situaţie de la noi în comparaţie cu situaţia din alte ţări, precum şi la nivel internaţional.

Ultimele sondaje efectuate în Moldova, în special exit-polurile de la alegerile parlamentare (2009) şi alegerile locale (2011) au demonstrat că mulţi dintre concetăţenii noştri una fac şi alta declară şi respectiv au cam zdrucinat încrederea populaţiei în sondaje. Este vorba probabil de reminiscenţele regimului totalitar. Teama de a spune adevărul sporeşte marja de eroare. Cu toate acestea un tablou al stării de lucruri poate fi conturat.

Sondajele, ca regulă, constată o anumită stare de lucruri. Experţii interesaţi sunt cei care vor face analizele de rigoare. Însă oricare n-ar fi constatările sondajului un lucru este foarte clar – bibliotecile publice din Republica Moldova au nevoie de ajutor pentru a putea ajuta cetăţenii ţării, la rândul lor. Discrepanţa dintre capacităţile bibliotecii publice şi necesităţile utilizatorului din Era Informaţională este marea problemă a tuturor bibliotecilor publice. Aceasta este şi concluzia raportului de ţară menţionat mai sus, efectuat cu susţinerea Băncii Mondiale: „In Moldovan public libraries there is a huge gap between customer expectation levels and services”. Includerea bibliotecilor publice din Moldova în Iniţiativa Global Libraries a Fundaţiei Bill şi Melinda Gates este unica şansă reală pentru viitorul imediat.

Pentru mai multe informaţii despre sondajul naţional precum şi pentru vizualizarea chestionarului accesaţi: http://www.irex.org/resource/request-proposals-moldova-national-public-opinion-survey.

Vera Osoianu

Entry filed under: biblioteci.

Fondatorul Facebook este pe Google+

Lasă un comentariu

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Blog Stats

  • 154.256 hits

Calendar

iulie 2011
L M M J V S D
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

View